- ΑΡΧΙΚΗ
- /
- ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΕΙΚΤΩΝ ΑΕΙΦΟΡΙΚΗΣ ΕΠΙΔΟΣΗΣ
- /
- ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ
Μεθοδολογία για την αποτίμηση της αειφορικής επίδοσης των επενδύσεων
H χρήση του κριτηρίου της αειφορικής επίδοσης επιχειρείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα ως αναπόσπαστο στοιχείο αξιολόγησης μιας επένδυσης, καθώς μέχρι σήμερα, οι προϋποθέσεις για τη χρηματοδότηση μίας επένδυσης αφορούσαν κυρίως στην παροχή οικονομικών στοιχείων, στην κατάρτιση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων καθώς και στη διάθεση περιορισμένων στοιχείων για τα χαρακτηριστικά της επένδυσης ως προς το κοινωνικό κεφάλαιο.
Ουσιαστικά, μία επένδυση που χαρακτηρίζεται από ικανοποιητική αειφορική επίδοση, διαθέτει περισσότερες αντοχές σε εξωγενείς παράγοντες που της ασκούν πίεση, αλλά και αυξημένες πιθανότητες για τη βιώσιμη λειτουργία της, γεγονός που ενισχύει και την οικονομική της ανταποδοτικότητα.
Επισημαίνεται ότι στόχος της μεθοδολογίας δεν είναι η απόρριψη μίας επένδυσης αν το σχέδιο της χαρακτηρίζεται από χαμηλή αειφορική επίδοση, αλλά η επισήμανση των σημείων εκείνων του σχεδίου που πρέπει να τροποποιηθούν ώστε να βελτιωθεί η αειφορική της επίδοση.
Η αξιολόγηση της αειφορικής επίδοσης μίας επένδυσης διακρίνεται σε δύο φάσεις που αντιστοιχούν στην αξιολόγηση της αειφορικής επίδοσης πριν την κατασκευή της (Φάση Α) και κατά τη διάρκεια λειτουργίας της (Φάση Β).
Οι αξιολογήσεις και των δύο φάσεων βασίζονται σε κριτήρια που εντάσσονται σε οκτώ (8) θεματικές κατηγορίες:
- Κατηγορία 1. Περιβαλλοντική και Κοινωνική πολιτική, νομοθεσία και πρότυπα
- Κατηγορία 2. Περιβαλλοντικό και Πολιτιστικό κεφάλαιο
- Κατηγορία 3. Ενέργεια και Κλιματική αλλαγή
- Κατηγορία 4. Μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης της ρύπανσης
- Κατηγορία 5. Αξιοποίηση φυσικών πόρων
- Κατηγορία 6. Κοινωνία
- Κατηγορία 7. Εργασιακό περιβάλλον
- Κατηγορία 8. Εφαρμογή και διαχείριση του επιχειρησιακού σχεδίου
Η διαδικασία εμφανίζει ευελιξία ως προς τη σύνθεση των κριτηρίων που θα χρησιμοποιηθούν ώστε να είναι δυνατή η εφαρμογή της σε επενδύσεις ποικίλου χαρακτήρα και μεγέθους.
Ειδικότερα, η Φάση Α προβλέπει την αξιολόγηση της αειφορικής επίδοσης ανά Κατηγορία, την επισήμανση διορθωτικών και συμπληρωματικών παρεμβάσεων που ενισχύουν την αειφορική επίδοση της επένδυσης και την επαναξιολόγηση με βάση τις διορθωτικές και συμπληρωματικές παρεμβάσεις. Η τελική (ποιοτική) ταξινόμηση της επένδυσης ως προς την αειφορική της επίδοση ορίζεται ως εξής:
Ταξινόμηση ως προς την αειφορική επίδοση | Ορισμός |
---|---|
A | Μηδενικές ή εξαιρετικά περιορισμένες αρνητικές επιπτώσεις – επένδυση χαμηλού περιβαλλοντικού και κοινωνικού ρίσκου – σημαντική προοπτική για τοπική ανάπτυξη και βελτίωση της κοινωνικής συνοχής. |
B | Διαπιστώνονται αρνητικές περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις οι οποίες αντιμετωπίζονται με ειδικές δράσεις ή/και στοχευμένα μέτρα –σχετικά σημαντική προοπτική για τοπική ανάπτυξη και βελτίωση της κοινωνικής συνοχής. |
Γ | Είναι δυνατόν να προκύψουν σημαντικές αρνητικές περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις οι οποίες με δυσκολία μπορεί να αντιμετωπισθούν με ειδικές δράσεις. |
Δ | Μη αποδεκτή με βάση τα χαρακτηριστικά και τις προτεραιότητες του Ε.Τ.Β.Α. |
Η Φάση Β προβλέπει την αξιολόγηση της αειφορικής επίδοσης της επένδυσης κατά τη λειτουργία της, στο πλαίσιο των ίδιων θεματικών κατηγοριών όπως η Φάση Α, αλλά με σημαντικά μικρότερο αριθμό κριτηρίων. Κατά τη Φάση Β, τα κριτήρια λαμβάνουν τιμή από σταθερό εύρος τιμών [0: αρνητική αποτίμηση, 1: μερικώς θετική αποτίμηση και 2: θετική αποτίμηση] και συνδυάζονται με συντελεστές βαρύτητας που διαφοροποιούνται ανά κριτήριο.Το μέγιστο της τελικής βαθμολογίας (Τ.Β.) ανέρχεται σε 100 μονάδες, με την τελική βαθμολογία να ταξινομείται ως εξής:
- Υψηλή αειφορική επίδοση (>90)
- Μέτρια αειφορική επίδοση (70< T.B.≤90)
- Χαμηλή αειφορική επίδοση (50≤ Τ.Β.≤70)
- Χωρίς αειφορική επίδοση (< 50)